Jozefien zet zich in als jeugdwerker voor de nieuwkomerswerking van JES Gent o.a. door het wekelijks organiseren van een vrijetijdsaanbod en is actief binnen het OverKop als hulpverlener.
Wie is Jozefien
Ik ben Jozefien, maar je mag me gerust Jos noemen! Ik ben 23 jaar en woon in het Gentse. Als kind had ik 101 hobby’s, en dat is doorgezet in mijn “volwassen leven”. Ik speel graag toneel en doe aan tout court, en ik ben heel actief bij Chirojeugd Vlaanderen en Kazou. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar een nieuw projectje, meestal voortkomend uit een enorme nieuwsgierigheid.
Hoe omschrijf je jezelf?
Je kunt me omschrijven als een georganiseerde chaoot, een zotte doos en een gigantische flapuit. Een zin die mijn leven domineert, is “hoogmoed komt voor de val.” Grappig genoeg denk ik soms dat ik de wereld aan kan. Door mijn impulsieve gedrag heb ik altijd een verhaal te vertellen. Noem me gerust een babbelaar, kletskous of kwebbelaar… Ik beschouw mezelf als een extraverte positivo en hoop mensen te enthousiasmeren voor alles waar ze van dromen.
Hoe ben je bij JES terechtgekomen?
Na al dat studeren wilde ik eindelijk DOEN. Al snel had ik een coup-de-foudre met de vacature als jeugdwerker bij JES Gent. Door mijn stage bij vzw Jong had ik al een beeld van het jeugdwelzijnswerk in Gent. De nieuwkomerswerking, samen met het OverKop-verhaal in Gent, leek me een échte Jos-match. Heerlijk veel variatie in de jongeren en in de manier van werken – LOVE IT!
Wat vind je het mooiste aan je job?
Het is een fijn gevoel om jongeren te begeleiden in deze hectische wereld. Jongeren hebben veel dromen, maar ook veel zorgen, groot en klein. Iemand bij de hand nemen en geruststellen, dat is een prachtig gevoel. Je ziet hun gezicht opfleuren. Daarnaast hou ik van het kind-zijn: zotte dingen doen, grenzen verkennen, helemaal jezelf zijn en de wereld met verwondering bekijken. Iedereen moet daar de kans voor krijgen, en dat is niet altijd zo. Daarom is het nog mooier om als Jes’er mijn hand uit te steken en jongeren die vaak uit de boot vallen een duwtje in de rug te geven. De dankbaarheid van de gasten is mijn krachtvoer; zij inspireren me in elke stap die ik zet, van activiteitenaanbod tot mijn koffie-babbels. Het is een speciale soort dankbaarheid die ik nog nergens anders heb gevoeld.
Wat heeft je geïnspireerd om jeugdwerker te worden?
Al mijn leidsters bij de Chiro, mijn medeleiding en moni’s, mijn grote zus die (tot verveling toe) haar kleine zus moest entertainen/bijstaan, de beroepskrachten die me gecoacht hebben in mijn vrije tijd, en natuurlijk mijn collega’s… Ik denk dat ik gewoon van mijn hobby mijn beroep wilde maken!
Welke vaardigheden of kwaliteiten zijn essentieel voor een jeugdwerker?
Je moet net iets meer energie hebben dan de gemiddelde mens 😉. Ik vind het fijn om voor een groep te praten, te coördineren en samen met jongeren activiteiten te organiseren. Mijn vrijwilligers zijn ook een beetje mijn collega’s; we zijn één team. Flexibiliteit is belangrijk, net als het vermogen om structuur aan te brengen in je agenda. Dit vergt soms wat ervaring, en daarom kijk ik op naar mijn collega’s – amai, die doen dat goed! Ook moet je als jeugdwerker een beetje een rebbel zijn en soms tegen de stroom in zwemmen. Wij versterken de stem van jongeren en moeten vanuit zorg signalen geven naar bovenaf. Ten slotte moet je realiseren dat je niet alle problemen van de wereld kunt oplossen, maar er wel naar toe kunt streven. Dit kan niet alleen; netwerken is essentieel om bruggen te bouwen, samen te werken, te inspireren en geïnspireerd te worden.
Wat is het meest uitdagende?
Ik ben niet alleen jeugdwerker bij JES, maar ik werk ook halftijds als JES-jeugdwerker in het fantastische OverKophuis in Gent. De combinatie van deze twee biotoopjes maakt het soms een “getjol”, maar het maakt mijn job ook extra dynamisch. Ik zie deze twee taken niet als afzonderlijke eilandjes; geïntegreerd werken is hier ook troef! Wat ik persoonlijk soms uitdagend vind, is de balans tussen werk en privé, maar dat heb je misschien wel als je je werk heel graag doet.
Welke doelen hoop je te bereiken in je eerste jaar als jeugdwerker?
Ik hou van dromen, het liefst groot. Maar ik geniet ook van kleine gelukjes en succesjes in een proces. In de nieuwkomerswerking hoop ik elke week een fijne groep te verwelkomen en soms ook gasten meerdere keren terug te zien. Daarnaast wil ik een meisjesaanbod opzetten binnen de nieuwkomerswerking. Ik wil vooral vanuit de gasten werken, samen met het Ambassadeursproject van OverKop en de club vrijwilligers van JES. Ik hoop dat zij het reilen en zeilen van de werking kunnen bepalen. Door eigenaarschap te geven, wil ik een verbindend gevoel stimuleren door samen te experimenteren en te doen, en ook door samen op onze bek te gaan, JIHA!
Als je een superkracht zou kunnen kiezen voor je werk als jeugdwerker, welke zou dat zijn en waarom?
Sowieso het toveren van meer uren in een week. Of een toverstafje waarmee ik zorgen kan wegtoveren. Het creëren van middelen is ook belangrijk, al maakt dat juist dat je creatief moet omgaan met wat er is. Of onzichtbaar zijn; dan zou ik mijn collega’s wat kunnen treiteren 😉. Eigenlijk hou ik wel van imperfecties; dat maakt het leven levendig!